Vatrogasci Kučiće

Dobrovoljno vatrogasno društvo « Kučiće «osnovano je 18. siječnja 1987 od grupice tadašnjih članova mjesnog odbora, a kao jednog od začetnika, glavnog inicijatora i suosnivača društva spomenut ćemo pok. prof. Ivana Tomasovića, ujedno i prvoga predsjednika i doživotnog člana DVD-a Kučiće. Uz njega čelnici društva bili su dozapovjednik Ante Božić, Tihomir Vukasović i tajnik Neno Juričić.

U početku je društvo imalo 30-tak članova, Mnogi od tih ostali su članovima sve do današnjih dana. Unatoč oskudnoj i zastarjeloj opremi i tehnici društvo se popunjavalo novim članstvom i uz neskriven entuzijazam polako izrastalo u najjače i najaktivnije vatrogasno društvo na području bivše općine Omiš.

Potpisnik ovih redaka se sjeća natjecanja u Omišu 1988. g., kada su mladi vatrogasci iz Kučića osvojili prvo, a odrasli treće mjesto na općinskom natjecanju, što je za jedno novo vatrogasno društvo bio pravi podvig.

Spomenimo da je prvo vozilo DVD-a Kučiće, TAM 4.500 « Navala», dobiveno 1987. godine od DVD-a Zadvarje, bilo staro 30-tak godina, međutim stiglo je na radost svih članova i još je dugo služilo našem DVD-u. Kako je vrijeme odmicalo i društvo postajalo sve brojnije i aktivnije dolazila su novija vozila i ostala oprema, ponajprije od vatrogasnih društava na području Omiša, a značajnu potporu u pribavljanju tehničke opreme donacijama su omogućila tadašnja Omiška poduzeća. Sadašnje prostorije koje služe vatrogascima ustupila je Mjesna zajednica Kučiće.

Važan doprinos vatrogasci su dali tijekom domovinskog rata sudjelujući u stožeru civilne zaštite grada Omiša i našega Mjesnog odbora sa svojim ljudima i opremom. Vozilima DVD-a Kučiće služila se i Hrvatska vojska, a najznačajnije je pripomenuti da je 20-tak članova DVD-a Kučiće sudjelovalo tijekom rata u postrojbama HV-a, poglavito na južnom bojištu.

S tugom i poštovanjem, ali i ponosom sjećamo se Franje Tomasovića – Banje i Slavka Sovulja, poginulih Hrvatskih branitelja koji su bili aktivni članovi DVD-a Kučiće.

Njihova spremnost i nesebičnost u pomoći za drugog koju su gradili u DVD-u, ponijeli su sa sobom na bojišta diljem Hrvatske, gdje su i tragično okončali svoje mlade živote.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kučiće danas broji 20-tak najmlađih vatrogasaca, isto toliko mladeži i 30-tak odraslih aktivnih članova DVD-a. Spomenimo da je naše vatrogasno društvo po broju članova veće od ostalih društava na ovom području (Omiš, Gata, Zadvarje …), a po broju intervencija i izlazaka na požarište i najaktivnije.

Uz vatrogasnu opremu i tehnička pomagala DVD Kučiće ima i zavidan broj vatrogasnih vozila: TAM 190 sa spremnikom 8.500 litara, TAM 125 s 2.000 litara, pumpom i cijelom tehničkom opremom potrebnom za vatrogasne intervencije, zatim bus TAM 201 sa 14+1 sjedištem, TAM 85 T5 «tamanini», kombi «mitshubishi» i zapovjedno vozilo «zastava 101».

DVD Kučiće djeluje u «Vatrogasnoj zajednici grada Omiša» zajedno sa DVD-om Omiš i Gata, a ta se zajednica financira uglavnom sredstvima proračuna grada Omiša, koja -kako naši vatrogasci ističu – nisu dovoljna, pa im svaka donacija i novčana pomoć uvijek dobro dođe.

Tijekom ljetne sezone u DVD-u Kučiće organizirana su stalna 24-satna dežurstva, koja interveniraju u slučaju dojava, a na teren izlazi onoliko vatrogasaca, koliko traži koordinator ili zapovjednik požarišta. Kako su u ljetnim mjesecima požari učestali i na više lokacija, nije uvijek lako prikupiti potreban broj ljudi, koji često moraju ostaviti svoje privatne obveze i dragocjeno vrijeme, pa je svaki takav izlazak na teren za svaku pohvalu, poglavito kad znamo da se radi o dragovoljnom radu. Spomenimo da naši vatrogasci izlaze na područje gotovo cijele županije, a često i do udaljenijih otoka, te u teškim uvjetima i nepristupačnim terenima, po velikoj vrućini i često neprospavanim noćima, kad se po svaku cijenu želi spasiti dobra i imovinu, a ponekad i ljudske živote.

Na našem području DVD Kučiće pokriva velik prostor vatrogasne zaštite koji obuhvaća: Kučiće, Svinišće, Podašpilje, Kostanje, Podgrađe, Seoca, Blato N/C, Slime.

Tako su naši vatrogasci od 1.siječnja 2003. do 1.travnja 2003. imali 38 intervencija na području naše županije. Očekivati je, da će taj broj u ovom ljetnom i sušnom periodu biti mnogostruko veći, a bili bismo, naravno, sretni, da se ta predviđanja ne ispune.

Osim vatrogasnih aktivnosti spašavanja ljudi i imovine, naši vatrogasci aktivno sudjeluju u ostalim akcijama: čišćenja, uređivanja i zaštite okoliša, ali i u aktivnostima vezanim uz radove u mjestu, česta su pomoć MO Kučiće, a sjetimo se samo posljednjih godina aktivnosti oko organizacije « Dana Kučićana». Stoga naši vatrogasci vole reći da su trenutno najaktivnija organizacija u mjestu naglašavajući da su u svako doba na raspolaganju i spremni pomoći ljudima u svakoj situaciji i na svakom mjestu, u što smo se puno puta i uvjerili.

Sadašnju upravu DVD-a Kučiće čine: zapovjednik Tihomir Sovulj, dozapovjednici Nediljko Sovulj-Prč i Ante Tomasović – Ćuna (ujedno i dozapovjednik Vatrogasne zajednice grada Omiša), a dužnost tajnika društva obavlja Ante Topić – Borac.

Naši vatrogasci su i dobitnici brojnih nagrada i priznanja, kako pojedinačnih, tako i onih skupnih. Spomenimo samo priznanje Grada za aktivnost na područje Omiša, zatim priznanje od DVD-a Imotski na suradnji, zahvalnicu DVD-a Omiš na dugogodišnjoj suradnji i zajedničkom djelovanju, te mnoge druge.

Iako svako društvo ima aktivnije i manje aktivne članove, ovom prilikom pohvalit ćemo najmlađe članove, koji su svojim zalaganjem i aktivnošću dokazali da su prava budućnost vatrogasaca, ali i budućnost Kučića. Spomenimo, da su upravo najmlađi vatrogasci na županijskom natjecanju 2001.g. osvojili peto od ukupno dvadeset i pet mjesta, što je velik uspjeh

S isticanjem uspjeha naših mladih vatrogasaca iz Kučića završit ćemo ovo predstavljanje DVD-a Kučiće u nadi da će takvih uspjeha biti još i više, pa im želimo da nastave dobrim i korisnim putem kojim su krenuli te da s ostalim članovima DVD-a Kučiće kao i do sad budu na ponos svom mjestu. Neka ih na tom putu čuvaju njihov zaštitnik sv. Florijan i naš mjesni zaštitnik sv. Luka.

P.S. Zahvaljujem Anti Božiću i Anti Tomasoviću – Ćuni, koji su mi uvelike pomogli da napišem ovaj članak. Nadam se da sam Vam barem malo približio neke pojedinosti iz prošlosti i dosadašnjeg rada DVD-a Kučiće. Neka mi naši vatrogasci ne zamjere, ako sam neki podatak nenamjerno krivo naveo, ili nešto važno preskočio, želja mi je bila da čitateljstvo potaknem na pozitivno razmišljanje o vašem humanom radu za naše dobro i za dobrobit cijele zajednice, te na pozitivnoj i hvale vrijednoj ulozi u predstavljanju našeg mjesta u društvu.

Easy Facebook Feed error:

Error validating application. Application has been deleted.

Easy Facebook Feed error:

Error validating application. Application has been deleted.