OMIŠ: Požar šume Zakučac – Brnistra

OMIŠ: Požar šume Zakučac – Brnistra Previous item Veliki požar kod Omiša pod...

Kod Tugara i Naklica, mjesta uz cestu Omiš-Gata u omiškome zaleđu, u subotu poslije 11 sati buknuo je požar u kojemu gori gusta borova šuma te nisko raslinje.
Kako se doznaje od zapovjednika omiških vatrogasaca Ivana Kuvačića, požar nošen jakom burom širi se prema sjeverozapadu. Zatražena je i zračna pomoć, no zbog vjetra, kanaderi i helikopteri ne mogu sudjelovati u gašenju.
Požar je buknuo kod Tvornice Omiala, na predjelu Brnistri, a zapalila se najprije gusta borova šuma. Vatra se proširila na nisko raslinje, makiju i travu, no kuće nisu ugrožene.
Prema riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine ipak je procijenjeno kako nema razloga za evakuacijom stanovništva Naklica jer trenutno vatra ipak ne prijeti samom naselju, što međutim nije odbačeno kao mogućnost ako požar u međuvremenu promijeni smjer.
Mjesto Naklice, dakle, više nije ugroženo, ali se vatra nošena vjetrom širi prema mjestu Tugare.
Ukoliko nam vrijeme dozvoli veće angažiranje zračnih snaga vjerujemo kako bismo u roku od dva sata uspjeli požar staviti pod kontrolu, rekao nam je iza 15 sati zapovjednik za priobalje Tomislav Vuko.
Vatrogasci su uspjeli obraniti vikendice u mjestu Zagradec.
Policija je izvijestila da su kod mjesta Tugare, na putu prema mjestu požara, lakše ozlijeđena četvorica vatrogasaca kad se prevrnula vatrogasna cisterna.
Prva informacija o tri izgorjela automobila pokazala se netočnom.
Zbog požara su isključeni dalekovodi Bilice-Konjsko te dva dalekovoda na području Meteriza, rekao je zapovjednik Kuvačić.
Vjetar je onemogućio i gašenje kanaderu koji je povučen sa požarišta, te je u funkciji još jedino helikopter te zemaljske snage.
Na požarište je odmah izašlo 10 vatrogasaca s 3 vozila Državna interventna postrojba iz Divulja, DIP
Šibenik s 8 vatrogasaca i tri vozila, DIP Zadar s 14 vatrogasaca i 5 vozila, DIP Dubrovnik, 17
vatrogasaca s 2 vozila JVP Split, te DVD Dugi Rat, Podstrana, Žrnovnica, Split, Kaštela, Kaštel Gomilica, Mladost, Solin, Vranjic, Klis, Zagora, Muć, Dugopolje, Makarska, Brela, 20 pripadnika HV-a s 2 vozila ; ukupno preko 160 vatrogasaca s preko 40 vozila. Vatra je obuhvatila površinu od 150 hektara.

Županija zadarska
Požar na lokaciji Suhovare dojavljen je Javnu vatrogasnu postrojbu u Zadru. Otežavajuća okolnost je da je teren miniran. Na požarište je odmah izašlo 9 vatrogasaca s 3 vozila JVP Zadar kao i 1 protupožarni zrakoplov Canadair CL-415 i 2 Air Tractora. Požar je pod lokaliziran u 15:30 sati, izgorjelo je 11,5 ha niskog raslinja i suhe trave.

Županija šibensko – kninska
Požar niskog raslinja na lokaciji Sonković (pored Skradina) na miniranom terenu (koji znatno otežava gašenje s zemlje) dojavljen je u 14:40 Javnu vatrogasnu postrojbu Šibenik. Na teren su odmah izašli pripadnici JVP Šibenik, DVD Skradin i DVD Dubravice njih ukupno 10 s 4 vozila.
Također gase i 1 Canadair CL 415 i 3 Air Tractora. Požar je aktivan, gasi se a trenutno opožarena površina iznosi oko 10 ha.

SLOBODNA DALMACIJA